Over ons

Ik ben Hester van den Haak. In 2004 ben ik begonnen met lesgeven in keramiek. Dit begon als een klein theekransje met drie buren en is intussen uitgegroeid tot een bedrijf met tien lessen per week. Inmiddels staan er in mijn atelier in Kralingen acht schopschijven die ik zelf heb ontworpen en samen met mijn man heb gemaakt.

Tijdens mijn opleiding tot goudsmid in Schoonhoven, behaalde ik ook het internationaal erkende diploma ‘Fellowship Gemmological Association of Great Britain’ (FGA). Hierdoor heb ik veel geleerd over de samenstelling, eigenschappen en kleuren van edelstenen. Deze kennis gebruik ik nu voor het ontwikkelen en experimenteren met glazuren. Tijdens mijn opleiding aan de kunstacademie in Utrecht heb ik de richting 3D-design gestudeerd. Daar leerde ik hoe belangrijk het is dat de vorm van het product toegespitst wordt op het gebruik.

 

In het persoonlijke keramiek van Hester wordt een natuurlijke en minimalistische stijl gebruikt. Er wordt gebruik gemaakt van thema’s geïnspireerd door de natuur zoals vogels, vissen, planten en insecten

Ook wordt er veel inspiratie gehaald uit de Japanse keramiek stijl. Hierbij worden verschillen in textuur en contrast gebruikt of juist subtiele toonverschillen in glazuur aangebracht.

Naast lesgeven bestaat een groot deel van mijn dagelijkse bezigheden uit het draaiend houden van de werkplaats, waaronder het recyclen van de klei, inpakken en uitsorteren van de ovens en het ontwikkelen van glazuur.

Daarnaast ben ik druk bezig met het maken van mijn eigen keramiek. Hiervoor ontwerp ik, doe ik kleuronderzoek en experimenteer ik met vormen en materiaal.

Ik ben Merel. Sinds 2019 werk ik binnen mijn moeders’ bedrijf. Ik ben bezig met het afronden van mijn studie psychologie en houd me op het ogenblik bezig met leren coderen. Deze kennis heb ik toegepast bij het ontwerpen van deze site. Ook vind ik het leuk om de communicatie te verzorgen en te helpen met de organisatie en uitbreiding van het bedrijf.