De nieuwe schopschijven zijn af!

Zoals ik vorige keer al schreef, ben ik de afgelopen tijd bezig geweest met het maken van nieuwe schopschijven naar eigen ontwerp. Goed nieuws: ze zijn af!!

Elke dag als ik de werkplaats in loop, word ik op slag vrolijk. De stoeltjes en het draaiplateau zijn in hoogte verstelbaar waardoor ze voor iedereen geschikt zijn. De schopschijf is van beton en door het gewicht is de draaiduur flink verlengd. Prettig dat je dus niet telkens hoeft bij te schoppen nu… 😉

We zijn gestart met het lassen van de frames (om eerlijk te zijn: daar had ik gelukkig mijn man voor), daarna werd het beton gestort waarbij de as perfect in het midden moest staan. Het was vooral een feestje om te zien hoe glad het beton was toen we het uit de mal haalden.

Terwijl mijn man zich met de frames bezighield, heb ik natuurlijk niet stilgezeten. Alle waterbakken zijn namelijk door mijzelf gedraaid. Hoe zouden ze toch ooit de eerste waterbak hebben gemaakt, zonder draaitafel… Grapje natuurlijk, de ouderwetse draaischijven hebben namelijk geen waterbak. Dan wordt het dus een behoorlijke troep met al die rondslingerende klei en bijbehorend water. Een belangrijke reden voor mij om de waterbak toe te voegen aan het ontwerp!

De laatste uitdaging was het plaatsen van de draaischijf in het frame. Vooral omdat dit loodrecht moest gebeuren en flinke precisieklus was. Maar het is gelukt!

Het is echt een droom die uitgekomen is. Het was toch behoorlijk wat werk, vooral het zoeken naar de juiste hoek en verhouding om de schijven perfect te laten draaien was een flinke klus. Maar het was het dubbel en dwars waard: nu kan ik namelijk 6 cursisten tegelijk laten draaien, een verdubbeling!

Volgende project was het maken van mooie waterbakken voor elke schijf. Ik heb per bak verschillende versiertechnieken gebruikt om mijn cursisten extra te inspireren en een goed voorbeeld te hebben per techniek. Op naar het volgende project!